Amarantus ekspandowany

Amarantus, nazywany także szarłatem, jest zbożem o bardzo długich tradycjach. To jedna z roślin, które jako pierwsze w historii zaczęły być uprawiane przez człowieka. Przez ostatnie kilkadziesiąt lat nieco stracił na popularności, obecnie jednak mamy do czynienia z jego triumfalnym powrotem. Dietetycy nazywają amarantus „zbożem XXI wieku”.

amarantusDlaczego amarantus jest uważany za tak cenny składnik diety? Przede wszystkim, stanowi on cenne źródło białka, zawiera ponadto aminokwasy egzogenne m.in. cystynę, lizynę czy metioninę, których organizm samodzielnie nie wytwarza w odpowiedniej ilości. Jest lekkostrawny i pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi. Poza tym zawiera żelazo. Regularne spożywanie amarantusa zaleca się osobom odchudzającym się i dbającym o zdrowy styl życia.

Amarantus ekspandowany otrzymywany jest z ziaren amarantusa za pomocą metody, przypominającej nieco produkcję popcornu. Jest to tzw. popping. Amarantus ekspandowany ma bardzo wiele zastosowań w kuchni. Nadaje się on do spożycia bezpośredniego, nie wymaga obróbki technicznej. Można go spożywać jak musli, jako dodatek do jogurtu, kefiru, czy mleka, serków. Doskonale smakuje po prostu jako przekąska spożywany sam z dodatkiem mleka.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zdrowa dieta i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz